Šihan SAŠA KARIĆ, Ju Jutsu majstor V Dan, majstor Shoto Kan karate stila II Dan, majstor šaolinskog iskustva, iz prve generacije sledbenika Kyokushinjutsu. Zamenik je glavnog instruktor Ju Jutsu stila Kyokushinjutsu.

Saša je rođen 12. 03. 1973. godine u Šapcu. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Šapcu. Karate veštinom počeo je da se bavi 1985. godine. Za majstora I Dan u Shoto Kan stilu položio je 1992. godine, a za karate majstora II Dan 1995. godine. Osvajao je medalje na karate takmičenjima gradskog i republičkog nivoa.

Pristupio je stilu Kyokushinjutsu 1999. godine, kao već afirmisani karate majstor. Naime, kao profesionalni pripadnik srpske policije Saša je bio upoznat da pod patronatom  MUP-a Srbije  deluje jedna interesantna borilačka organizacija zatvorenog tipa, pa je uspostavio kontakt sa Žarkom Risteskim i priključio se treninzima Kyokushinjutsu kluba “Beograd”. Trenirao je fanatično, napredujući u veštini veoma brzo. Za samo godinu dana, 2000. godine, dostigao nivo dvostukog Ju Jutsu majstora I Dana u Kyokushinjutsu stilu.

U međuvremenu, za Sašu se zainteresovao majstor Filipović koji je tada vodio beogradski “Institut za izučavanje šaolinskih borilačkih veština” (Institut bio aktivan u periodu od 2000. do 2003. godine) ponudivši mu da se uključi i u njegove treninge, sa perspektivom ulaska u jugoslovensku Kung Fu reprezentaciju. Saša nije propustio ponuđenu šansu pa nastavlja sa paralelnim upražnjavanjem tri raznorodne borilačke discipline: Shotokan karate,  Ju Jutsu i Šaolin Kung Fu. Svojim neospornim kvalitetom, 2001. godine kvalifikovao se za tim koji se spremao za Kinu i posle intenzivnih priprema u manastiru Šaolin nastupa na Prvenstvu sveta u šaolinskim Sanda borbama slobodnim stilom, gde osvaja bronzanu medalju u srednjoj kategoriji – (Prilog br. 1).

 


Prilog br. 1 – Saša Karić – Borba za trece mesto u srednjoj kategoriji na SANDA prvenstvu sveta u Šaolinu – Saša Karić crna oprema.

 

Tokom 2002. godine Sašine glavne borilačke preokupacije postaju Šaolin Kung Fu i Kyokushinjustu. Krajem te godine postao je i Ju Jutsu majstor II Dana – (Prilog br. 2). Od 2003. godine, kada je ugašeno delovanje beogradskog šaolinskog Instituta, potpuno se posvećuje veštini Kyokushinjutsu, pa 2004. godine biva promovisan u senseja – Ju Jutsu majstora III Dan i asistenta glavnog instruktora tog stila. Od 2006. godine postaje glavni instruktor novoformiranog kluba „Kyokushinjutsu Art“, na čemu je bio angažovan do 2008. godine. Redovno je nastupao kao član egzibicionog tima Kyokushinjutsu na smotrama borilačkih veština (Prilog br. 3). Na Savetu majstora Kyokushinjutsu, 2011. godine, promovisan je u Kyokushinjutsu majstora IV Dan.


Prilog br. 2 – Saša Karić – Tameshiwari

 


Prilog br. 3 – Saša Karić – Tameshiwari

Zbog profesionalnih i porodičnih obaveza Karić se, 2015. godine, pasivizirao u Kyokushinjutsu veštini. Svoje prisustvo u stilu reaktivirao je 2017. godine. Posle dve godine reaktiviranja, na Savetu majstora Kyokushinjutsu, 2019. godine, kao vrhunski obučenom majstorskom instruktorskom kadru poverena mu je pozicija – zamenika glavnog instruktora Kyokushinjutsu stila zaduženog za rad sa majstorskim timom “Karate full contact tactical”.

Od 2018. godine, svoje borilačko usavršavanje Karić je usmerio u pravcu izučavanja oružanih formi samoodbrane, opredelivši se za borbenu upotrebu duge motke – Bo Jutsu. Posle intenzivnih priprema, u seprembru 2020. godine, u redovnoj proceduri položio je za majstora Bo Jutsu i V Dan budo veštine Ju Jutsu, čime je stekao najvišu instruktorsku titulu – šihan. Na polaganju je prezentovao sve segmente veštine: Bo Jutsu tehniku, Bo Jutsu  tameshiwiri katu i Bo Jutsu randori (Prilog br. 4).


Prilog br. 4 – Saša Karić – Bojutsu borbe i tameshiwari kata

U vanborilačkoj sferi Saša Karić je službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije raspoređen u beogradskoj policiji. Oženjen je i ima sinove Đordja i Mateju.