Šihan ŽARKO RISTESKI,  Ju Jutsu majstor VIII Dan, karate majstor I Dan, majstor ratnog i šaolinskog iskustva, majstor prve generacije Kyokushinjutsu stila. Doživotni je predsednik Komisije za dodelu visokih majstroskih zvanja i predsednik je „Kyokushinjutsu kluba Beograd“.

Zare u kimonu

Žarko je rodjen 17.09.1959. godine. Osnovno, srednje i akademsko obrazovanje stekao je u Beogradu.  Borilačkim veštinama Dalekog istoka počeo je da se bavi 1979. godine u Kyokushinkai karate timu koji je vodio majstor  D.M. Filipović.  Te godine položio je za peti Kyu, sledeće za četvrti Kyu, a 1981. godine stekao je status naprednog učenika – zeleni pojas III Kyu.

Godine 1983. nastavlja da se bavi veštinom u Kyokushinkai karate klubu “Partizan XIII” gde polaže za II Kyu i postaje   mlađi instruktor zadužen za rad sa početnicima. Od tada, Žarkova borilačka karijera primarno je bila usmerena prema trenerskom radu. 1986. godine položio je za braon pojas I Kyu i postao glavni asistent klubskog instruktora.

Od 1990. godine, na poziv majstora Filipovića, prelazi da trenira sa Kyokushinkai karate timom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije. Po izbijanju gradjanskog rata u Jugoslaviji, 1991. godine, prijavljuje se kao dobrovoljac u oružanim formacijama Republike Srpske Krajine gde je angažovan oko borilačkog instruktaža “Martićeve milicije”. Dve godine kasnije, takodje kao ratni dobrovoljac, nastavlja sa borilačkom obukom specijalnog  sastava novoformiranih organa bezbednosti Republike Srpske.

Godine 1994. kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a Republike Srbije nastupa sa reprezentacijom srpskih specijalaca na Prvenstvu Jugoslavije u Kyokushinkai karatu, u Herceg Novom  (Prilog br. 1), gde stiče majstorski status u karate veštini – crni pojas I Dan. Sledeće, 1995. godine, pojavljuje se u svojstvu glavnog asistenta majstoru Filipoviću na njegovom polaganju za V Dan  u veštini Ju Jutsu (tada je pred komisijom “Svetskog centra za realni aikido” prvi put javno prezentiran program Kyokushinjutsu) što je bio osnov da Žarko bude promovisan u dvostrukog Ju Jutsu majstora I Dana. Takodje, asistira učitelju Filipoviću kod izrade knjige “Kyokushinjutsu metod samoodbrane”.

Zare Risteski turnir

Prilog br. 1 – Žarko Risteski na prvenstvu Jugoslavije u Kyokushinkai karatu, u Herceg Novom

Majstorski put Žarka Risteskog nadalje je u potpunosti bio vezan za afirmaciju Kyokushinjutsu stila. Kao majstor-instruktor II Dana, od neformalne Ju Jutsu grupe koju je vodio u MUP-u formirao je jezgro iz koga je 1997. godine proizašao “Kyokushinjutsu klub Beograd”. Polovina članova ovog kluba nastavila je profesionalne karijere u srpskim organima bezbednosti, dok su ostali, kao rezervisti specijalnih policijskih snaga, aktivno bili uključeni u odbranbene aktivnosti protiv NATO agresije 1999. godine.

Nekoliko narednih godina, od 2000. do 2004-te, Žarko je predvodio egzibicione Kyokushinjutsu timove na javnim manifestacijama dalekoistočnih  borilačkih vestina (Prilog br. 2). Veoma je zaslužan što se Kyokushinjutsu stil uvrstio medju najcenjenije samoodbrambene pravce u našoj zemlji. U medjuvremenu, stekao status senseja – majstora III Dana.

Prilog br. 2 – Žarko Risteski demonstrira razornost udarca

Najviše nivoe majstorskog usavršavanja Žarko je prošao u borilačkom centru budističkog manastira Šaolin (Henan – Severna Kina) gde je boravio 2005. godine. Tu je, pod neposrednim rukovodstvom majstora Filipovića, koji je u pomenutom periodu stalno živeo i radio u Šaolinu, pohađao obuku borbene upotrebe duge motke – Šaolin Gun i specifičnog kineskog sistema samoodbrane – Ćin Na (Prilog br. 3). Istovremeno, asistirao je Filipoviću na izradi opsežne studije – “Specijalne forme samoodbrane”, što je bio osnov da bude promovisan u majstora IV Dana.

Zare u Shaolinu

Prilog br. 3 – Žarko Risteski tokom boravka u manastiru Šaolin

Drugi put na obuci u Kini boravio je 2009. godine, kada je prezentacijom usavršenog oružanog aspekta Bo Jutsu položio za V Dan i stekao najvišu instruktorsku titulu – Šihan. Na Savetu majstora Kyokushinjutsu, 2011. godine, zbog zasluga na planu širenja ovog samoodbrambenog stila, Žarko Risteski je unapredjen u status majstora VI dana.

Na savetu majstora Kyokushinjutsu 2016. godine, Žarko je odlučio da, posle četrnaest godina, koliko je proveo u statusu glavnog instruktora ovog stila, tu poziciju prepusti mlađima. Odlukom Saveta majstora tada je izabran za predsednika Kyokushinjutsu saveza Srbije. Povodom jubileja, dvadeset godina Kyokushinjutsu stila, tokom priprema za Savet majstora 2017. godine, Risteski je promovisan u Ju Jutsu majstora VIII dan. Kao obrazloženje, konstatovane su činjenice: da se borilačkim veštinama Dalekog istoka intenzivno bavi skoro 40 godina i da je on jedan od osnivača Kyokushinjutsu stila u kome dvadeset godina aktivno obavlja najznačajnije funkcije.

Tokom 2019. godine, zbog zdravstvenih problema i godina starosti koje ga ograničavaju u izvođenju nekih borilačkih tehnika, Žarko je odlučio da delimično pasivizira svoje prisustvo na redovnim majstorskim treninzima. Upravo iz tog razloga, u Kyokushinjutsu stil je, po ugledu na tradicionalne japanske stilove, uvedena kategorija starih privilegovanih majstora za koje će tehnički zahtevi daljeg održavanja majstorstva biti redukovani. Na Savetu majstora Kyokushinjutsu 2019. godine, posle 40 godina aktivnog bavljenja borilačkim veštinama i 22 godine instruktorskog angažovanja u Kyokushinjutsu stilu, Žarko Risteski je promovisan u kategoriju privilegovanih majstora uz pravo da majstorstvo održava kako hoće i koliko može sa akcentom na oružane forme veštine.(Prilog br. 4).

Prilog br. 4

Što se tiče vanborilačke sfere, Žarko je kao građevinski inženjer niz godina obavljao rukovodeće dužnosti u nekoliko beogradskih privrednih organizacija. Tokom poslednje tri godine angažovan je na gradjevinskim projektima “Srpske pravoslavne crkve” na području AP KiM. Oženjen je i ima kćerku Vanju.