Šihan MARKO JOVANOVIĆ, Ju Jutsu majstor V Dan, majstor Taekwondo veštine, majstor šaolinskog iskustva, iz prve generacije sledbenika Kyokushinjutsu, glavni instruktor Ju Jutsu stila Kyokushinjutsu.
Marko Jovanovic

Marko je rođen 07.05.1981. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Korejanskom veštinom Taekwondo bavio se od ranog detinjstva i tri puta za redom, 1995./1996./1997. godine, osvajao je titulu juniorskog šampiona Jugoslavije u toj veštini. Za  majstora Taekwondo veštine položio je 1998. godine.

Prekretnica u Markovoj borilačkoj karijeri desila se 2000-te godine, kada ga je majstor Filipović pozvao da se priključi treninzima “Beogradskog instituta za izučavanje šaolinskih borilačkih veština” (Institut bio aktivan u periodu od 2000. do 2003. godine) sa perspektivom ulaska u jugoslovensku Kung Fu reprezentaciju. Mladi ambiciozni “fajter” to prihvata i 2001. godine odlazi za Kinu, gde je posle intenzivnih priprema u manastiru Šaolin nastupio na Prvenstvu sveta u šaolinskim Sanda borbama slobodnim stilom, osvojivši titulu svetskog vicešampiona u teškoj kategoriji. (Prilog br. 1)


  Prilog br. 1 – Marko Jovanović – Finalna borba na prvenstvu sveta u Šaolinu – Marko Jovanović crvena oprema

Po povratku iz Kine, potpuno se preusmerava na kineski Kung Fu, što je trajalo do 2003. godine kada je beogradski šaolinski institut prestao sa radom. Te godine, sa nekolicinom majstora koji su trenirali na pomenutom institutu, prelazi u “Kyokushinjutsu klub Beograd” i nadalje se posvećuje izučavanju Ju Jutsu veštine. Kao vredan i talentovan sledbenik dalekoistočne borilačke tradicije, uspešno je napredovao. Za dvostrukog Kyokushinjutsu majstora I Dana položio je 2003. godine, a za II Dan 2006. godine (Prilog br. 2).

Marko Jovanovic - Tamesiwari

Prilog br. 2 – Marko Jovanović – Tameshiwari

Uzlazna putanja Markovog napredovanja u veštini nastavljena je zavidnim kontinuitetom. Za majstora III Dana promovisan je 2010. godine,  a na Savetu majstora Kyokushinjutsu, 2013. godine, vanredno mu je dodeljen IV Dan (Prilog br. 3).  Od 2013. godine Marko se, kao asistent šihana Risteskog, angažuje u trenerskom radu sa majstorskim timom  i dobija status senseja.

Prilog br. 3 – Marko Jovanović – Tameshiwari kata

Na Savetu majstora Kyokushinjutsu, 2016. godine, kao vrhunski obučenom mlađem majstorskom kadru poverena mu je pozicija – glavnog instruktora Kyokushinjutsu stila.

Od 2017. godine, svoje borilačko usavršavanje Marko je usmerio u pravcu izučavanja oružanih formi samoodbrane, opredelivši se za Tanto Jutsu. Posle intenzivnih priprema, na majstorskom seminaru Kyokushinjutsu, koji je održan jula meseca 2018. godine u Kini, ostrvo Chong Ming, u redovnoj proceduri položio je za majstora Tanto Jutsu i V Dan budo veštine Ju Jutsu, čime je stekao najvišu instruktorsku titulu – šihan. Na polaganju je uspešno prezentovao sve segmente Tanto veštine: Tanto Jutsu tehniku kroz šaolinsku formu „kratkog sečiva“ (Prilog br. 4), kao i Tanto tameshigiri i Tanto Jutsu randori (Prilog br. 5 i Prilog br. 6).


  Prilog br. 4 – Šihan Marko Jovanović – Tanto Jutsu Kata 


  Prilog br. 5 – Šihan Marko Jovanović – Tanto Jutsu polaganje: tameshigiri – randori – tameshigiri

 


  Prilog br. 6 –Šihan Marko Jovanović – Tanto Jutsu polaganje: randori – tameshigiri – randori

Prva aktivnost koju je Marko Jovanoivić preduzeo posle promocije u status šihana, bila je odvođenje majstorskog borilačkog sanda tima na specijalizaciju u kineski manastir Šaolin, u oktobru 2018. godine. U vodećem šaolinskom Tagou institiutu, sanda obuku su pohađali majstori Kyokushinjutsu: Miloš Stojanović, Vojislav Cvetkovoć i Goran Tanacković. Tom prilikom Marko Jovanović je prošao šaolinsku instruktorsku sanda obuku. (Prilog br. 7 ).

Marko Jovanovic - Tamesiwari

Prilog br. 7 – Šihan Marko Jovanović – Šaolin manastir

Na seminaru oružanih formi, koji je održan jula meseca 2019. godine u Kini, ostrvo Chong Ming, Marko je položio za majstora Shuriken Jutsu. To je drugo kobudo oružje koje je Marko usavršio. Na polaganju je uspešno prezentovao sve segmente Shuriken veštine: tehniku pojedinačnog i kombinovanog preciznog izbačaja Shuriken-a sa različitih distanci kao i Shuriken tameshivari test (Prilog br. 8),  i Shuriken Jutsu randori (Prilog br. 9).


  Prilog br. 8 – Šihan Marko Jovanović – Shuriken tehnika i tameshiwari test

 


  Prilog br. 9 – Šihan Marko Jovanović – Shuriken Jutsu Randori

U vanborilačkoj sferi Marko Jovanović je profesor fizičke kulture. Zaposlen je kao trener fitnesa i bodibildinga sa namerom  da se potpuno orijentiše na  profesionalno bavljenje borilačkim veštinama. Oženjen je i ima sina Filipa i kćerku Stašu.